Prenosljive posteljice

prenosljive posteljicePred nakupom prenosljive posteljice vselej preverite, da slednje ustrezajo predpisanim standardom. Zveza potrošnikov Slovenije redno objavlja stvari, ki niso skladne s predpisi, tako je smiselno v kolikor imate doma majhnega otroka, da slednjo stran redno preglejujete in preverjate, katere izdelke so morali umakniti iz polic in zakaj. Najpogosteje se zgodi, da določeni izdelki niso varni ali ne ustrezajo predpisanim standardom. Prenosljiva otroška posteljica je namenjena za starše, ki veliko potujejo. Ta posteljica je v primerjavi z ostalimi posteljicami manj funkcionalna, manj stabilna in nekoliko manj udobna.

Prenosljive posteljice niso mišljene, da bi otrok v njih spal vsak dan, vendar samo občasno oziroma ko smo na potovanju. V njih otrok lahko spi tudi ob obisku starih staršev ali prijateljev. Nikakor ne moremo reči, da prenosljive posteljice niso varne, saj morajo pred prihodom na tržišče ustrezati vsem potrebnim standardom. Prav tako mora biti vsaka prenosljiva posteljica testirana in preverjena, da ne ogroža otrokovega zdravja. V preteklosti smo lahko spremljali, kako so strokovnjaki med analiziranjem ugotovili, da določena otroška posteljica ne ustreza vsem predpisom. V kolikor otroške posteljice ne zadovoljujejo predpisov, jih morajo inšpektorji odpoklicati, kar pomeni, da jih lahko kupci vrnejo, pri čemer dobijo povrnjeno kupnino ali se lahko odločijo za kakšen drug izdelek. Slednje informacije so za kupce in lastnike tovrstnih posteljic pomembne, saj lahko še pravočasno ukrepajo in zahtevajo vračilo denarja.

Najpomembneje, da redno spremljate objave in v kolikor iamte doma kakšen izdelek, da se nemudoma obrnete na prodajalca, ob tem pa nikar ne dovolite, da vas odpravi morebiti z izgovor, da nimate originalnega računa. Originalen račun se lahko vselej poišče le volja mora obstajati s strani prodajalca. Vsekakor je pri majhnih otrocih tovrstna problematika še bolj pereča in občutljiva. Predstavljajte si, da dajete vsak večer spati otroka v postlejico, ki vsebuje nevarne snovi ali morda posteljivo, kjer lahko odpade kakšen del in otroka resno poškoduje. Nevarnost obstaja tudi ta, da lahko otrok kam potisne glavo in se pri tem poškoduje, ko je več ne more izvleči ali celo umre. Možnosti zakaj neka otroške posteljice ne ustrezajo standardom je veliko.

Najbolj pomembno je, da strokovnjaki odkrijejo napake še preden pride do večih smrtnih žrtev. Napake se lahko zgodijo pri kakovostnem podrjetju, kakor pri manjšem. Samo podjetje pri tem nima nekega pomena. Vse otroške posteljice, ki se prodajajo preko spleta in v slovenskih trgovinah, bi morale izpolnjevati visoke standarde glede kakovosti.

Prav tako bi morale vse ustrezati evropski zakonodaji, ki pa je na slednjem področju nepopustljiva in zelo stroga. Se pa vsekakor zgodi, da je lahko morebiti kakšna serija, ki je napačna in ne ustreza standardom ter pred prihodom na trg niso odkrili napake. Pogosto se zgodi, da o napaki obvesti tudi sam proizvajalec, kateri si prizadeva, da bi bile njegove stranke zadovoljne in da bi se z veseljem vračale ter kupile tudi druge izdelke. Lahko pa seveda napako odkrije inšpekcija med rednimi kontrolami, je pa slednje veliko hujše za proizvalaca, saj pomeni, da dobi tudi dodatno kazen, hkrati pa ima tudi stroške odpoklica izdelka.

Prenosljiva posteljica se lahko uporablja za občasno spanje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *