Čufti

Vas zanima kako narediti mesne kroglice ali čufte? Za čufte lahko uporabite katerokoli mleto meso ali mešanico mletega mesa, ki vam je všeč. Moja najljubša je mešanica govejega in svinjskega mesa. Seveda pa sem delal že čufte samo z mleto govedino in samo s svinjino. Zelo okusna je mešanica jagnjetine in govejega mesa. Nekateri delajo mesne kroglice tudi mletim piščančjim ali puranjim mesom, toda moje mnenje je, da to ni ravno posrečena izbira. Pri mesnih kroglicah se mesu dodajo tudi ostale sestavine, da so na koncu kroglice večje, da imajo bolj poln okus. Vsekakor pa so čufti najboljši, če so skuhani v paradižnikovi omaki.

Največkrat se mesu dodajo krušne drobtine. Veliko ljudi dela čufte tudi s kuhanim rižem. Nekateri dodajo mesu na kocke narezan kruh ali pa kosmiče. Da se vse te sestavine lepo povežejo med seboj in da lahko na koncu oblikujemo čufte, dodamo v maso tudi jajca.

Tudi pri sami pripravi čuftov so različni načini. Nekateri surove mesne kroglice preprosto vržejo v paradižnikovo omako v kateri juh potem kuhajo še kakšno uro. Spet drugi kuharji pa čufte najprej popečejo v namaščeni ponvi z vseh strani, da dobijo hrustljavo skorjico in jih šele po tem predevajo v paradižnikovo omako. Mesne kroglice se najbolj priležejo s pire krompirjem. Zraven lahko ponudimo tudi zeleno solato.

V kolikor želite, da bodo mesne kroglice rahle in ne žilave, ko bodo kuhane, je nujna uporaba veziva. Svetujemo vam da v mleko za nekaj sekund namočite nekaj na drobno sesekljanega kruha. Kruh ožamemo in ga vmešamo k mesu. Ker bo meso tako ohranilo dovolj vlažnosti se mesni proteini ne bodo skrčili in postali žilavi. K nežnosti in rahlosti mesnih kroglic prispevajo tudi jajca, ki imajo tudi funkcijo gradiva, ki med seboj poveže vse sestavine. Namesto kruha lahko pri pripravi mesnih kroglic uporabimo tudi drobtine. Mesne kroglice ali čufti morajo biti obvezno skuhani v paradižnikovi omaki. V kolikor jih ne želimo pripravljati sami, lahko kupimo tudi že narejene čufte, ki so shranjeni v pločevinkah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *